بنابر اظهارات رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس، در این استان با استفاده از تصاویر ماهوارهای و بهکمک فناوری GIS (سامانه اطلاعات جغرافیایی)، سطح زیر کشت محصولات اساسی با دقتی قابل قبول در هر سال زراعی تعیین میشود. محمدمهدی قاسمی دراینباره گفت: «سطح زیر کشت گندم در ۳ سال متوالی، برنج طی ۵ سال و کلزا (یک گیاه دانهروغنی) طی سال اخیر، به این روش پایش شد.»
وی با بیان اینکه فارس تنها استان در کشور است که از روش مذکور برای محاسبه سطح زیر کشت استفاده میکند، افزود: «این روش، بسیار کمهزینه، دقیق و دانشبنیان بوده و در نیازسنجیهای فنی تأثیر چشمگیری داشته است.» رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس همچنین عنوان کرد: «در این سازمان با کمک فناوری سنجش از دور، سطوح آبخورده نیز پایش میشود.»
براساس اظهارات قاسمی، بهمنظور مدیریت منابع آب و تولید مدل بهینه تخصیص از سال زراعی پارسال، در حوزه آبخور سد درودزن، در سه شهرستان زیر پوشش این سد، سطوح گندم آبخورده پایش شد. وی دراینرابطه گفت: «نتایج حاصل از این پایش، میزان بهرهوری و دسترسی بهرهبرداران به منابع آب سطحی را نشان میدهد.» قاسمی افزود: «۴۰ رابط GIS در سطح شهرستانها و مدیران پهنه در انجام راستآزمایی میدانی و عملیاتی کردن این طرح همکاری میکنند.»
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس خاطرنشان کرد: «عملیاتهای سنجش از دور به همت دفتر فناوریهای نوین کشاورزی این استان اجرا شده است. این دفتر از سال ۱۳۹۳ با هدف توسعه فناوریهای نوین در بخش کشاورزی آغاز به کار نمود.»
لازم به توضیح است سامانه اطلاعات جغرافیایی یک سامانه اطلاعاتی معمولاً رایانهای است که به تولید، پردازش، تحلیل، و مدیریت اطلاعات جغرافیایی میپردازد. به عبارت دیگر GIS یک سامانه رایانهای برای مدیریت و واکاوی اطلاعات جغرافیایی بوده که توانایی گردآوری، ذخیره، جستجو و نمایش اطلاعات جغرافیایی را دارد. هدف نهایی یک سامانه اطلاعات جغرافیایی، پشتیبانی برای تصمیمگیریهای پایهگذاریشده بر مبنای دادههای جغرافیایی میباشد و عملکرد اساسی آن به دست آوردن اطلاعاتی است که از ترکیب لایههای متفاوت دادهها با روشهای مختلف و با دیدگاههای گوناگون تهیه میشوند. ضمن اینکه سنجش از دور به عنوان منبع تأمین بسیاری از دادههای مورد نیاز و GIS به عنوان سامانهای که عمدتاً مدیریت، تحلیل و ارائه مجدد اطلاعات را بر عهده دارند، ارتباط تنگاتنگی پیدا نمودهاند.