استفاه از فناوری GIS باعث کاهش هزینه ها و مسیریابی خطوط لوله ، پیش بینی عملیات ساخت خطوط لوله و پایش مستمر خطوط لوله عملیاتی خواهد شد. شبکه جهانی خطوط لوله به صنعت انرژی امکان می دهد تا با انتقال ایمن فرآورده های نفتی، دسترسی کشورهای واردکننده به سوخت های فسیلی را فراهم نمایند. اما این عملیات باید مسئولانه بوده و بازرسی ها و تعمیرات دوره ای آنها انجام گردد. به هر حال، در دوره عمر یک خط لوله، ما به ابزارهایی با هزینه مناسب نیاز داریم تا تصمیم هایی آگاهانه و در زمان مناسب گرفته شده و بیشینه ایمنی و بهره وری محقق گردد.
چالش های پدید آمده در دوره عمر یک خط لوله از تعیین مسیر بهینه کارا و تعیین اثرات زیست محیطی آغاز می گردد و تا پایش خط لوله و یافتن تهدیدها و عوامل مخرب بر آن، در دوره زمانی بهره برداری ادامه می یابد.اما اینک فناوری های ماهواره ای GIS به شرکت های بهره بردار این امکان را می دهد تا به ابزاری بسیار دقیق و روزآمد دست یابند که آنان را در برنامه ریزی و پایش زیرساخت های ارزشمند خطوط انتقال نفت ، گاز و فرآورده های نفتی یاری کند.
فناوری های راه دور
این ابزار برای زمان هایی که نیاز به اطلاعات مداوم داریم، بسیار کاربردی خواهد بود. هنگامی که نیاز به پایش یک شبکه بزرگ از خطوط لوله داریم، تصاویر گسترده ارایه شده می تواند شرکت های بهره بردار را در پایش عملیات انتقال کمک کند. سایر ابزارهای تصویربرداری کنونی عبارتند از: پهپاد، آیروپلن و یا بالگرد. اما تصاویر ماهواره ای، کم هزینه و سریع بوده و در عین حال، نیاز به انتقال تجهیزات فنی و اعزام کارشناس ندارند. ریسک این روش نیز اندک بوده و در مناطق دورافتاده نیازی به اعزام کارشناس و انتقال تجهیزات تصویربرداری وجود ندارد.
کاهش هزینه ها و مسیریابی خطوط لوله
در برنامه ریزی های اولیه ایجاد زیرساخت های خطوط انتقال تلاش می شود تا کوتاه ترین، کاراترین و کم هزینه ترین مسیر ممکن انتخاب گردد. مثلا در پروژه خط لوله کاسپین جنوبی که از خاک آذربایجان و گرجستان می گذرد، از تصاویر ارایه شده ماهواره ای برای تعیین بهترین مسیر استفاده شده است.از سوی دیگر، یکی از قابلیت های مهم تصاویر ماهواره ای، امکان مشاهده سه بعدی شرایط جغرافیایی مسیر عبور و یافتن بهترین گزینه می باشد. بدین ترتیب، هزینه های مهندسی کاهش یافته و تصمیم های نهایی از اثربخشی بالایی برخوردار خواهد بود.در تصاویر این ماهواره ها می توان کاربری های صنعتی، کشاورزی و یا اجتماعی مناطق مورد نظر را با دقت بالایی تعیین و با مقایسه گزینه های ممکن، بهترین انتخاب را اجرایی کرد.
پیش بینی عملیات ساخت خطوط لوله
در سایه دقت بالای تصاویر دریافت شده از ماهواره ها می توانیم در بخش پیش بینی هزینه های ساخت خطوط لوله انتقال نفت وگاز و فرآورده های نقتی نیز از این ابزار کارا بهره ببریم. همچنین بررسی تاثیرات زیست محیطی ساخت خط لوله ها نیز با این تصاویر، از دقت بالاتری برخوردار خواهد بود.
پایش مستمر خطوط لوله عملیاتی
با بهبود فناوری های تصویربرداری ماهواره ای، کاربران می توانند در صورت نشت احتمالی خطوط لوله به سرعت از حادثه مطلع و اقدامات کنترلی مورد نیاز را در پیش گیرند. همچنین در مناطق فراساحلی نیز با کمک حسگرهای راداری هرگونه نشت از خط لوله های نصب شده در بستر دریا به سرعت شناسایی و به مرکز کنترل اعلام می گردد.اما این فناوری، کاربردهای دیگری نیز دارد. چرا که در صورت خرابکاری، سرقت از خط لوله ها، حملات تروریستی و یا تعارض های مرزی به سرعت موضوع تشخیص داده شده و به مرکز اعلام می گردد. نرم افزارهای تفسیر و مقایسه خودکار تصاویر ماهواره ای نیز در این فناوری پیشرو از نقشی مهم و حیاتی برخوردارند. بدین ترتیب پیش بینی می شود در سال های آینده، شاهد توسعه سریع این فناوری در صنعت خط لوله باشیم.